TESK BAŞKANI SAYIN BENDEVİ PALANDÖKEN , ACENTELERE SAHİP ÇIKTI

TESK BAŞKANI SAYIN BENDEVİ PALANDÖKEN , ACENTELERE SAHİP ÇIKTI

TESK sigorta acentelerine sahip çıktı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketleri ile sürekli çatışma halinde olan sigorta acentelerine sahip çıktı.

ANKARA – Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketleri ile sürekli çatışma halinde olan sigorta acentelerine sahip çıkarak, “Bazı sigorta şirketleri, hukuki olmayan tek taraflı sözleşmelerle acenteyi aciz duruma düşürmekte, acentelerin faaliyetlerine son vermektedirler. Acentelerin tek gelir kaynağı olan komisyonlarını düşürmektedirler. Para kazanamaz halde olan sigorta acentelerinin sorunu bir an önce çözülmelidir” dedi.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile yeni statü kazanan acentelerin son aylarda olumsuzluklar yaşadığını ifade ederek, “Yaşadıkları sıkıntılar sigorta acentelerine zor günler geçirtiyor. Bazı sigorta şirketleri, hukuki olmayan tek taraflı sözleşmelerle acenteyi aciz duruma düşürmekte, acentelerin faaliyetlerine son vermektedirler. Acentelerin tek gelir kaynağı olan komisyonlarını düşürmektedirler. Para kazanamaz halde olan sigorta acentelerinin sorunu bir an önce çözülmelidir” diye konuştu.
Türkiye’de 17 bin sigorta acentesinin faaliyet gösterdiğini ve buralarda 50 bin teknik ve yardımcı personel istihdam edildiğini söyleyen Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu acenteler aileleri ve geçindirmekle yükümlü olduğu bireylerle birlikte yaklaşık 200 bin kişilik zümreyi teşkil etmektedir. Ülkemizde 2012 yılında 19.8 milyar TL’lik toplam primin 11.9 milyar TL’lik yaklaşık yüzde 60’lık kısmı sigorta acenteleri tarafından üretilmiştir. Katma değer yaratan, vergisini tam ödeyen, ülkemizin orta gelir düzeyinde yer alan bir zümredir. Sigortacılık ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden birisidir. Milli servetin sigortalanması ile kaynak israfının önüne geçilerek, tasarruf fonlarımızın büyümesine, ülkemizin gelişmişliğine katkı sağlar. Böyle bir kesimin işyerini kapaması işsizliği artıracaktır.”

“ACENTELERE HAKSIZ REKABET YAPILIYOR”

Palandöken, dünyada uygulanmayan bir yöntemle sigorta şirketlerinin acenteler dışında doğrudan kendileri satış yaptıkları gibi varsa sermayedarı olan bankalar vasıtasıyla da sigorta satışı yaptıklarını ifade ederek, “Aynı grubun bünyesinde hissedarı oldukları bankaların da -kredini benden alıyorsan sigortanı da benden yaptıracaksın- diretmesiyle kendilerine bağlı olan acentelere haksız rekabet yapmaktadırlar. Ayrıca trafik sigortalarında çok yüksek oranlarda prim artışları yapılmaktadır. Bunun sonucu da hem tüketiciler hem de esnaf zor durumda kalmaktadır. Bir yanda zorunlu olan Trafik Sigortaları diğer yanda ise yüzde 300 ila 500 artırılan primleri anlamak mümkün değildir” dedi.